Vodič po materialih

Da bi vam olajšali odločitev pri nakupu, smo za vas pripravili podroben Vodič po materialih, ki vam bo razkril vse dobre in slabe lastnosti materialov, ki se pojavljajo v naši trgovini.

OPOZORILO: To so zgolj informativni načini vzdrževanje. Svetujemo vam, da se za vsak artikel posebej pozanimate glede vzdrževanja. Za škodo nastalo zaradi upoštevanja splošnih navodil ne odgovarjamo!

Materiali:

 

 

ABS plastika

Je trpežna in enostavna za čiščenje. Erotične igračke narejene iz ABS plastike so neporozne, vibracije pa se čutijo močneje, saj trda plastika ne absorbira toliko vibracij, kot jih mehki materiali. Edina pomankljivost plastike je, da se ob stiku s trdo površino lahko hitreje poškoduje.

 

Primer
Primer igračke iz ABS plastike so originalne kroglice Ben Wa.


Varnost
Erotične igračke narejene iz trde plastike in akrila ne vsebujejo ftalatov, so hipoalergene in neporozne. Prav zato so varna izbira za vse tiste, ki jih skrbi varnost materialov. Priporočena je uporaba kondomov; posebno v primeru, če izdelek uporablja več oseb ali se ga uporablja vaginalno oz. analno.


Trpežnost
Izdelki narejeni iz trde plastike in akrila so izredno trpežni, saj se ne trgajo kot npr. mehka guma. Pravilna nega in uporaba erotičnih igračk podaljša njihov rok trajanja (ponavadi je motor vibratorja tisti, ki se prvi pokvari). Pomankljivost plastike je v tem, da se ob stiku s trdo površino hitro poškoduje. Nekatere erotične igračke so narejene iz ABS plastike, ki je bolj vzdržljiva, saj se ob upogibanju ne zlomi in se jo lahko reciklira.


Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

    - Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.
    - Za čiščenje se uporablja blago milo.
    - Preden izdelek pospravite ga posušite na zraku.
    - Izdelek se lahko hrani skupaj z ostalimi plastičnimi igračkami, vendar ne skupaj z izdelki iz Jelly gume ali silikona, saj lahko poškodujejo izdelek.
    - Čiščenje erotičnih igračk je obvezno pred prvo uporabo in po vsaki uporabi. Zelo pomembno je tudi, da se igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

Aluminij

Aluminij je hipoalergenski in netoksični material, ki nima por, tako da ne vpija bakterij. Ko je očiščen, ne prenaša infekcij, bolezni ali vonja.


Primer
Primer aluminijaste igračke je vibrator Aluminiation.

 

Nasveti za uporabo in čiščenje

    - Material se na enostaven način sterilizira med dvema uporabama.
    - Aluminij se lahko očisti z milom in vodo, antibakterijskim čistilcem za erotične igračke ali v pomivalnem stroju.
    - Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.
    - Aluminj se lahko reciklira.

 

Cyberskin

CyberSkin je termoplastični elastomer in je najboljši približek pravi koži. Narejen je iz sestavin, ki jih je odobrila oragnizacija FDA in ne vsebuje ftalatov, polivinil klorida (PVC), težkih kovin ali lateksa.

 

Primer
Iz Cyberskin materiala je izdelan npr. masturbator Heather Vandeven vibracijska kopija.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
Material je enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Za čiščenje se uporablja milo in voda, suši naj se na zraku. Najbolj primerna je uporaba lubrikantov na vodni osnovi. Material naj se hrani v suhem prostoru.

 

Guma

Polimer elasto hidrokarbon, ki se v naravi pojavlja kot sok raznih rastlin, a se ga proizvaja tudi sintetično.

 

Primer
Iz gume je narejena vibrirajoča račka RubMyDuckie.

 

Varnostna opozorila
Nekatere vrste gum lahko vsebuje ftalate. Ftalati spadajo v družino kemičnih spojin, ki se uporabljajo za mehčanje gume in plastike. Številne študije kažejo škodljivost ftalatov za zdravje, saj imajo lahko toksičen učinek. Če imate igračko za odrasle iz gume in sumite, da vsebuje ftalate, vam priporočamo uporabo kondomov za zmanjšanje tveganja izpostavitve toksinom. Druga možnost je, da kupite igračke, ki ne vsebujejo ftalatov, temveč so narejene iz elastomerov ali silikona. Guma lahko vsebuje lateks, ki je alergen za nekatere ljudi. Posameznikom z alergijo ali občutljivostjo na lateks priporočamo uporabo erotičnih igračk, ki so narejene iz 100% medicinskega silikona.

 

Nasveti za uporabo in čiščenje
    - Za čiščenje erotičnih igračk iz gume se uporablja blago milo in topla voda ali antibakterijski čistilec erotičnih igračk.
    - Guma je porozna in je lahko gojišče bakterij, saj je ni mogočeo sterilizirati.
    - Pri uporabi erotičnih igračk iz tovrstnega materiala je priporočena uporaba kondomov.
    - Dovoljena je uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.

 

Jelly

Številni dildoti so še vedno narejeni iz jelly gume. Gre za poceni material, ki se ga zlahka oblikuje v različnih barvah in oblikah, saj je izredno mehak in prožen. Povečana zaskrbljenost o vsebnosti ftalatov je mnoge potrošnike prepričala, da ne uporabljajo erotičnih igračk iz jelly gume, temveč tiste bolj varne in bolj obstojne materiale.

 

Primer
Primer vibratorja iz jelly materiala je vibrator Silky Pleasures.

 

Varnostna opozorila
Jelly guma je ''mistična guma'', saj proizvajalci ne želijo izdati natančnih sestavin mešanice. Vemo, da večina jelly gum vsebuje ftalate, ki so lahko škodljivi zdravju (ni pa dokumentirano dejstvo). Jelly guma je porozna in je ni mogoče dezinficirati. Prav zato se pri uporabi erotičnih igračk iz tovrstnega materiala priporoča uporaba kondomov, saj tako zmanjšate možnost izpostavljenosti toksinom. Uporaba kondomov je priporočena tudi v primeru, če izdelek uporablja več oseb ali se ga uporablja vaginalno in analno.

 

Kako trpežne so erotične igračke iz jelly gume?
Jelly guma je eden izmed najmanj trpežnih materialov, saj je porozna in brez gladke prevleke, zato se sčasoma začne luščiti. Uporaba kondomov bo podaljšala trajnost erotičnih igračk iz tega materiala.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
    - Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi. Izogibajte se uporabi lubrikantov na oljni osnovi.
    - Pri uporabi erotične igračke skupaj s pasom je potrebna pazljivost pri nameščanju skozi odprtino.
    - Za čiščenje se uporablja zelo blago milo. Uporaba alkohola, belilca ali detergenta za pomivanje posode je odsvetovana.
    - Izdelek pri hrambi ne sme priti v stik z drugimi izdelki iz jelly gume ali katerega koli drugega materiala, saj se jelly guma lahko stali.
    - Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

Keramika

Keramiko se pridobiva s segrevanjem prečiščene gline v obliki kaolinita, na temperaturi med 1200 in 1400°C. Keramika je močan, trden in trpežen material z visoko odpornostjo na termalne spremembe, tako da se jo lahko segreva in ohlaja po želji. Keramika uporabljena pri erotičnih igračkah je spremenjena v steklo, tako da ni porozna.

 

Primer
Primer keramičnega dilda je dildo Noemie.

 

Varnostna opozorila
Nekateri izdelki iz keramike lahko vsebujejo svinec, zato bodite pozorni, da ima izdelek potrdilo, da ne vsebuje toksičnih snovi v notranjosti ali na površini.

 

Nasveti za čiščenje
    - Keramično erotično igračko čistite s toplo milnico po vsaki uporabi. Izdelek dobro sperite pod vodo in ga posušite na zraku.
    - Shranjujte ga v mošnjičku za shranjevanje. Lahko uporabite enake metode čiščenja kot pri keramični posodi, a ne uporabljate grobih, abrazivnih ali metalnih krtač za čiščenje.
    - Keramičnih erotičnih igračk ne izpostavljajte visokim temperaturam ali temperaturnim spremembam.
    - V primeru, da izdelek poškodujete in je keramika okrušena ali počena, ga ne uporabljajte.
    - Nikoli ne postavljajte keramičnih erotičnih igračk v pečico ali mikrovalovno pečico.
    - Priporočamo uporabo na zmerni temperaturi, tako pri uporabi kot pri čiščenju. Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni osnovi. Materiala ni možno reciklirati.

 

Kovina

Kovinske erotične igračke so istočasno luksuzne in industrijske. Posebnost kovine je, da tvori gladko površino in precej težko igračko. Kovinske erotične igračke so enostavne za čiščenje (lahko se jih prekuhava), izredno močno prenašajo vibracije in so izredno trpežne.

 

Primer
Primer kovinske igračke so erotične kovinske lisice.

 

Varnostna opozorila
Kovinske erotične igračke so odlična izbira za osebe, ki so zakrbljene glede alergičnih reakcij na barvila in nenavadne materiale iz gume. So hipoalergene, neporozne in lahko se jih dezinficira ter sterilizira. Priporočena je uporaba kondomov; posebno v primeru, če izdelek uporablja več oseb ali se ga uporablja vaginalno in analno. V primeru, da izdelek med uporabami prekuhate, uporaba kondoma ni potrebna
Kako trpežne so kovinske erotične igračke?

Kovinske erotične igračke so najbolj trpežne igračke na tržišču. Z redno nego in čiščenjem lahko trajajo doživljenjsko.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Kovinski dildoti so odlični za temperaturne igrice! Lahko ga ohladite ali pogrejete z vodo ali ledom. Kovina se ob stiku z vodo ali ob spremebi temperature ne poškoduje.
   - Kovinske erotične igračke se čistijo z blagim milom in vodo. Izdelek dobro sperite pod vodo in ga v celoti posušite preden ga  pospravite. Izdelek lahko očistite tudi z alkoholno raztopino.
   - Nevibrirajoče kovinske erotične igračke lahko prekuhate ali operete v pomivalnem stroju na vrhnji polici.
   - Vibrirajočih kovinskih igrač ne umivajte z vodo, saj lahko poškodujete motor vibratorja. Za čiščenje uporabite mokro krpo.
   - Kovinske erotične igračke lahko hranite skupaj z drugimi kovinskimi erotičnimi igračkami ali posebej.
   - Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

Koži podoben material

Termoplastične različice ustvarjajo vrsto novih blagovnih znamk kot so CyberSkin™, Futurotic, Ultra-Realistic, Soft Skin in mnogi drugi. erotične igračke narejene iz tega materiala postanejo tople med uporabo in se najbolj približajo realističnemu občutku prave kože. Optimalni izkoristek teh izdelkov je najboljši z uporabo pudrov ali lubrikantov, ki so bili razviti prav za ta material. Za vzdrževanje lahko uporabite tudi koruzni škorb in mehko krpo. (Ne uporabljate pudra za telo, ki vsebuje talk, saj je ta puder povezan z možnim nastankom raka na jajčnikih.) Ti materiali so izredno občutljivi, zato za vzdrževanje uporabljajte toplo vodo in blago milo.

 

Primer
Primer igračke iz koži podobnega materiala so obročki za penis Nature Skin.

 

Kako trpežne so erotične igračke iz koži podobnega materiala?
Koži podoben material je bolj trpežen kot lateks. Lahko se ga uporablja za izdelavo številnih zanimivih igračk, kot so npr. obročki za penis, jajčki in celo lutke, podobne ljudem!

 

Varnostna opozorila
Če se odločite za nakup izdelka iz koži podobnega materiala, je izrednega pomena ustrezna oskrba. Koži podoben material je IZREDNO porozen in je nagnjen k razbarvanju, prav tako pa se lahko hitro strga.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Po uporabi natančno očistite erotično igračko z blagim antibakterijskim milom. Kot pri čiščenju izdelkov iz lateksa, ne uporabljajte alkoholnih ali gospodinjskih čistil, saj škodujejo materialu.
   - Ko je izdelek očiščen, se mora dodobra posušiti na zraku, nanj pa nanesite tenko plast koruznega škroba ali pudra v prahu, ki ne vsebuje talka. To bo preprečilo razbarvanje in tvorilo zaščito medtem ko izdelka ne uporabljate.
   - Poroznih materialov, kot je ta ne morete v celoti dezinficirati in v kolikor vas skrbijo spolno prenosljive blezni ali sam način vzdrževanja, uporabljate izdelek s kondomom in lubrikantom na vodni bazi.
   - S koži podobnim materialom se lahko uporabljajo SAMO LUBRIKANTI NA VODNI OSNOVI. Lubrikanti na silikonski ali oljni osnovi materialu škodujejo.

 

Lateks

Lateks guma, znana tudi kot jelly guma, je pogost material pri erotičnih igračkah. Je fleksibilen in cenen material, ki se ga lahko oblikuje v različne oblike.

 

Primer
Iz lateksa je narejen npr. erekcijski obroček Julians Stud.

 

Varnostna opozorila
Veliko ljudi je alergičnih na lateks. Je porozen, čistiti pa ga moramo z antibakterijskim milom in vodo. Seks igračk iz lateksa ne posojajte drugim. Nekatere erotične igračke iz gume vsebujejo ftalate, ki mehčajo gumo, a škodujejo zdravju. Študije so pokazale spremenjene reproduktivne zmožnosti pri živalih in ljudeh, zato se uporaba erotičnih igračk, ki vsebujejo ftalate, močno odsvetuje. Številni strokovnjaki priporočajo sočasno uporabo kondomov za zaščito pred bakterijskimi vnetji ali spolno prenosljivimi boleznimi vsem tistim, ki si erotične igračo delijo z drugimi.

 

Nasveti za uporabo
   - Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni ali silikonski osnovi.
   - Ne uporabljajte oljnih lubrikantov, saj lahko poškodujejo lateks.

 


Najlon

Najlon je generično ime za skupino sintetičnih polimerov, znanih kot poliamidi. Najlon je eden izmed najbolj uporabljanih polimerov in je termoplastičen material.

 

Primer
Najlon se uporablja pri Strap-on penis protezi in mrežastih nogavicah.

 

Varnostna opozorila
Najlon je hipoalergenski in ne vsebuje ftalatov.

 

Nasveti za čiščenje
   - Najlon se lahko čisti z milom in vodo.

 

PVC

Polivinil klorid je plastika, ki je bolj znana kot PVC. PVC je lahek, vodoodporen in trpežen material, ki ima po svetu najbolj ustaljeno rabo.

 

Primer
Primer igračke iz PVC materiala je vibrator Fat Cock.

Ker so erotične igračke narejene iz PVC-ja bolj porozne, ne bodo tako trajne kot tiste iz silikona.

 

Varnostna opozorila
Seks igračke iz PVC-ja ne vsebujejo ftalatov. Zaradi poroznosti materiala se priporoča uporaba kondomov, ki vas ščitijo pred bakterijskimi infekcijami ali drugimi boleznimi.

 

Nasveti za čiščenje in uporabo
   - PVC erotične igračke se enostavno očisti z milom in vodo ali z antibakterijskim čistilcem za erotične igrače.
   - Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni in silikonski osnovi.
   - PVC-ja ni možno reciklirati.


 

ReelFeel Superskin

Superskin je patentiran material, ki je izjemno mehak in posnema pravo kožo.

 

Primer
Edine erotične igračke narejene iz tega materiala so Fleshlight izdelki.

 

Varnostna opozorila
Superskin ne vsebuje ftalatov.

 

Nasveti za čiščenje in uporabo Fleshlight izdelkov narejenih iz materiala Superskin
Vložek se enostavno spere s curkom tople vode in se nato dobro posuši. Nikar ne uporabljajte mila. Za čiščenje lahko uporabite tudi majhno količino izopropilnega alkohola. Za vzdrževanje mehkobe po izdelku posujte puder za fleshlight. Ne priporočamo uporabe otroškega pudra, ki vsebuje talk, saj lahko povzroča iritacije. POZOR: uporaba praškov, ki ne vsebujejo koruznega škroba, bo spremenila čistost vložka. Vložek dobro stresite, tako da je čim bolj suh in ga nato postavite na zračno mesto (npr. blizu okna ali ventilatorja). Za hitro sušenje pa skozi vložek povlecite tanko krpo. Ko vložek vrnete v držalo, pustite pokrovčke odprte, da lahko zrak kroži.

Priporočamo, da uporabljate lubrikante na vodni osnovi. Lubrikanti na oljni osnovi se NE SMEJO uporabljati, saj počasi uničijo material.

 

Silikon

Silikon je odličen material za erotične igrače! Je elastičen, vzdržuje telesno temperaturo, ni porozen in je enostaven za čiščenje.

 

Primer
Primer silikonske igračke so vaginalne kroglice Luna.

 

Varnostna opozorila
Silikon je hipoalergenski, ne vsebuje ftalatov ali lateksa. Seks igračke iz silikona se lahko prekuhavajo (v kolikor nimajo notranjega vibratorja) ali umivajo na vrhnji polici v pomivalnem stroju. Na ta način jih enostavno dezinficirate. Ker material ni porozen, je manj možnosti za alergijske reakcije. V primeru, da erotično igračko delite z drugimi ali jo uporabljate vaginalno in analno, se priporoča sočasna uporaba kondomov. Silikon je izredno trpežen material, tako da se z uporabo ne bo izrabil, lahko pa se natrga, zatorej ga ne izpostavljajte ostrim robovom. Nikoli ne uporabljajte lubrikantov na silikonski osnovi, saj škodujejo materialu.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Pri uporabi erotične igračke skupaj s pasom je potrebna pazljivost pri nameščanju skozi odprtino.
   - Dovoljena je uporaba le lubrikant na vodni osnovi. Ne uporabljajte lubrikantov na silikonski ali oljni osnovi.
   - Za čiščenje uporabljajte zelo blago milo. Pri uporabi alkohola ali sredstva za beljenje bodite pozorni, da izdelek dobro izperete.
   - Silikonske erotične igračke lahko hranite skupaj z drugimi silikonskimi erotičnimi igračkami ali posebej.
   - Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

Steklo

Tako kot kovina tudi steklo nudi unikatne gladke občutke penetracije brez trenja. Seks igračke iz stekla pa so tudi lepe na pogled. Stekleni dildoti so močni in trpežni, ob padcu na tla pa se lahko okrušijo ali počijo. V tem primeru izdelek zavrzite in ga ne uporabljajte.

 

Primer
Primer steklene igračke je stekleni dildo Glass Worxx Diamond Dazzler.

 

Kako varne so erotične igračke iz stekla?
Steklo je neporozno in hipoalergensko, tako da do alergijskih reakcij pri tem materialu navadno ne pride. Seks igračke iz stekla so trpežne in se ne zlomijo ob primerni uporabi. Ob padcu na tla pa se lahko okrušijo ali počijo. V tem primeru izdelek iz varnostnih rzlogov zavrzite in ga ne uporabljajte. Pred vsako uporabo preverite, da izdelek ni okrušen ali počen.

 

Kako trpežne so steklene erotične igračke?
Seks igračke iz stekla so trpežne in ob pravilni negi in uporabi je njihova uporaba doživljenjska.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Stekla ne izpostavljajte visokim temperaturam. Seks igračk iz stekla ne prekuhavajte ali zmrzujte.
   - Stekleno erotično igračko lahko segrejete ali ohladite s pomočjo tople ali hladne vode.
   - Seks igračke iz stekla enostavno očistite z blagim milom in vodo. Lahko uporabite tudi alkoholno raztopino.
   - Vse erotične igračke se lahko opraskajo, okrušijo ali nalomijo. Pred vsako uporabo z rokami podrgnite po igrački in preverite, da izdelek ni poškodovan.
   - Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 


TPE

Elastomer je guma, ki ne vsebuje ftalatov in je izredno raztegljiva. Seks igračke narejene iz elastomerjev so na pogled in otip zelo podobne jelly igračkam ali igračkam narejenih iz drugih vrst gum. A erotične igračke iz elastomerjev so bolj higienične in ne vsebujejo ftalatov in lateksa.

 

Primer
Primer igračke iz TPE materiala je upogljivi dildo Sensual Bender.

 

Kako varne so erotične igračke iz elastomerjev?
Elastomerji se lažje čistijo kot navadna ali jelly guma ter ne vsebujejo ftalatov in so hipoalergenski. So boljša izbira za vse tiste, ki jih skrbi reakcija kože ob stiku s tovrstnimi materiali. Material je porozen in ga ni možno dezinficirati. Priporočena je uporaba kondomov. V primeru, da erotično igračko delite z drugimi ali jo uporabljate vaginalno in analno, se priporoča sočasna uporaba kondomov.

 

Kako trpežne so erotične igračke iz elastomerjev?
Igračke iz elastomerjiev so bolj trpežne kot cenejše erotične igračke iz jelly gume, a ne tako trpežne kot tiste iz 100% silikona. Ob pravilni negi in uporabi je njihova uporaba doživljenjska, material pa lahko nadživi motor vibratorja.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Dovoljena je uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi. Ne uporabljajte lubrikantov na oljni osnovi.
   - Za čiščenje se uporablja zelo blago milo. Uporaba alkohola, sredstva za beljenje ali detergenta za pomivanje posode bi material uničila.
   - Posušite na zraku, po želji napudrajte izdelek s pudrom na osnovi koruznega škroba.
   - Izdelka ne hranite skupaj z drugimi izdelki iz jelly gume ali druge gume. Seks igračke iz elastomerjev lahko hranite skupaj ali posebej ter skupaj s silikonskimi igračkami.
   - Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

TPR

TPR (temoplastična guma) je mešanica polimerjev, ki imajo termoplastične karakteristike.

 

Primer
Seks igračka iz materiala TPR je npr. vibrator Basix 7,5.

 

Varnostna opozorila
TPR je hipoalergenski, netoksičen in ne vsebuje ftalatov. Je manj porozen kot Cyberskin material, vendar bolj kot silikon, zato je priporočena uporaba kondomov, s katerimi se prepreči prenos in širjenje bakterij.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Seks igračke iz materiala TPR se čistijo z blagim milom in vodo ali z antibakterijskim čistilcem za erotične igračke.
   - Materiala ni možno sterilizirati s prekuhavanjem, zato se priporoča uporaba kondomov v primeru, da si igračko iz tega materiala delite z drugimi.
   - Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni ali silikonski osnovi.

 
Umetno usnje

Umetno usnje je sintetičen material iz skupine poliuretanov. Poliuretan se lahko pere, očisti v čistilnici in je nekoliko zračen material. Umetno usnje je vodoodporen, trpežen material, ki posnema pravo usnje.

 

Nasveti za čiščenje
   - Umetno usnje lahko ročno operete z mehko krpo, prepojeno z blagim milom in toplo vodo, ali ga očistite v čistilnici.

 
Usnje

Usnjene igračke so narejene iz mehkega usnja ali iz bolj čvrstega usnja, ki se ob primerni negi zmehča. Usnje je idealen material za Strap-on pasove, saj se prilagodi vaši obliki, je trpežen in udoben.

 

Primer
Primer usnjene igračke je usnjena lopatka Hand Paddle.

 

Kako trpežno je usnje?
Usnje ponuja izredno trpežnost vseh igračk in dodatkov iz tega materiala. S primerno nego lahko usnjeni pasovi trajajo leta in leta.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - Ker je usnje porozen material, je izredno pomembno, da očistite pas po vsaki uporabi.
   - Usnjen Strap-on pas lahko očistite z vlažno krpo in antibakterijskim milom. Lahko uporabite tudi 70% alkohol za razkuževanje. Pas posušite tako, da ga nežno obrišete s čisto brisačo.
   - Ne potapljajte Strap-on pasov v vodo in vedno bodite pozorni, da jih ne zmočite preveč.
   - Ko je izdelek suh, ga lahko namažete z mazilom za usnje, s pomočjo katerega bo usnje ostalo mehko in brez razpok v primeru pretiranega sušenja.

 

UR3

UR3 je ime blagovne znamke za linijo erotičnih igračk, ki so narejene iz raznovrstnih mehkih termoplastičnih elastomerjev (TPE), mešanice polivinil klorida in silikonov.

 

Primer
Igračka, ki je narejena iz UR3 materiala, je npr. erekcijski obroček Zaveži sam.

 

Varnostna opozorila
UR3 material je hipoalergenski in ne vsebuje ftalatov.

 

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje
   - UR3 je izredno porozen material in ga je potrebno čistiti med uporabami s toplo vodo in milom ali z antibakterijskim čistilcem za erotične igračke.
   - Ko je igračka iz UR3 materialala suha, jo potresite s pudrom iz kuruznega škroba. Nikoli ne uporabljajte pudra iz talka ali pudra za dojenčke, saj lahko povzroči iritacije in včasih tudi večje težave predvsem ženskam.
   - Za čiščenje lahko uprabite tudi koruzni škrob in mehko krpo. (Puder iz talka naj bi bil povezan z rakom na jajčnikih.)
   - Močno priporočamo, da izdelke iz tega materiala hranite v za to namenjeni vrečki ali ovitega v tanek material, saj ima zaradi poroznosti visoko stopnjo absorbcije.
   - Prav tako je priporočljivo, da izdelke iz UR3 materiala hranite v hladnem in temnem prostoru.
   - Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni osnovi. Lubrikanti na silikonski osnovi ali oljni osnovi škodujejo materialu.
   - Priporočena je sočasna uporaba kondomov zaradi poroznosti materiala, ki zlahka vsrka bacile.
   - TPE se lahko reciklira in je veliko bolj okolju prijazen kot lateks ali guma.


 

Vinil guma

Vinil guma je elastičen hidrokarbon polimer, ki se ga pridobiva iz mlečnega rastlinskega soka, a se ga lahko proizvede tudi sintetično. Vinil guma je manj porozna in je bolj kvalitetna kot guma iz lateksa, a ni tako dobre kvalitete, kot so silikonske erotične igračke.

 

Primer
Številne nizko kvalitetne erotične igračke so narejene iz vinil gume. Te erotične igračke oddajajo močan kemičen vonj in okus.

 

Varnostna opozorila
Vinil guma lahko vsebuje ftalate. Ftalati spadajo v družino kemičnih spojin, ki se uporabljajo za mehčanje gume in plastike. Številne študije kažejo škodljivost ftalatov za zdravje, saj imajo lahko tokisčen učinek. Če imate v lasti igračko za odrasle iz vinil gume in sumite, da vsebuje ftalate, vam priporočamo uporabo kondomov za zmanjšanje tveganja izpostavitve tokisnom. Druga možnost je nakup erotičnih igračk, ki ne vsebujejo ftalatov, kot so npr. igračke narejene iz elastomerov in silikona. Vinil guma lahko vsebuje lateks, ki je alergen za nekatere ljudi. Posameznikom z alergijo ali občutljivostjo na lateks priporočamo uporabo erotičnih igračk, ki so narejene iz 100% medicinskega silikona.

 

Nasveti za uporabo in čiščenje
   - Za čiščenje erotičnih igračk iz vinil gume se uporablja blago milo in topla voda ali antibakterijski čistilec erotičnih igračk.
   - Vinil guma je porozna in je lahko gojišče bakterij, saj je ni možno sterilizirati, tako da je možno širjenje infekcijskih bolezni kljub temu, da izdelek očistite.
   - Priporočena je uporaba kondomov pri uporabi erotičnih igračk iz tovrstnega materiala in v primeru, če eno erotično igračko uporablja več oseb, ali pa se jo uporablja vaginalno in analno.
   - Priporočamo vam, da izdelke iz vinil gume hranite v mošnjičku za shranjevanje ali dobro zavitega, saj porozni material nase veže karkoli s čimer pride v stik.
   - Dovoljena je uporaba lubrikant na vodni ali silikonski osnovi.